Παραγγελία γνήσιων ανταλλακτικών

 

Οι περισσότεροι πωλητές ανταλλακτικών πωλούν ένα ανταλλακτικό βάσει του εργοστασιακού κωδικού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που ο αγοραστής προσπαθεί να περιγράψει ένα ανταλλακτικό. Στη περίπτωση αυτή δημιουργείται ο κίνδυνος αγοράς λάθος ανταλλακτικού, ειδικά στην περίπτωση που ο πωλητής δεν είναι αρκετά έμπειρος ώστε να κατανοήσει τι προσπαθεί ο πελάτης να περιγράψει. Υπάρχουν άλλωστε και περιπτώσεις που ακόμα και ένας έμπειρος πωλητής μπορεί να κάνει κάποιο λάθος, καθώς μια “ορολογία” ή μια παραπλανητική περιγραφή οδηγεί σε λάθος εικόνα. Για το λόγο αυτό καθώς και για αρκετούς ακόμα, που ξεφεύγουν από τον σκοπό του άρθρου, ενθαρρύνουμε τον αγοραστή/τεχνικό να παρέχει παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τον κινητήρα ή/και του σκάφους.
Η έκφραση “παραπάνω πληροφορίες” παρεξηγείται από πολύ κόσμο καθώς, από τη μία εκλαμβάνεται ως ένδειξη άγνοιας από πλευράς του πωλητή, από την άλλη οδηγεί τον αγοραστή να παρέχει ακόμα πιο γενικές πληροφορίες σχετικά με τον κινητήρα, για παράδειγμα “έχω την κλασσική Βόλβο τη διακοσάρα, αυτή την πράσινη. Δυστυχώς, αυτή η πληροφορία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Μια πλήρης περιγραφή θα ήταν “έχω την Vovlo Penta KAD42B, Turbo/Compressor, 230 ίπποι με σειριακό 2201564821, καθώς κα κάποια πληροφορία ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, πχ με τα χοντρά ελατήρια

Αναλυτικά, για κάθε εταιρία, η αναγνώριση του κινητήρα με βάση το ταμπελάκι του γίνεται ως εξής:

 

Mercury, Mercruiser, Mariner
α) Αριθμός σειράς, πχ 1Α631245
β) Τύπος κινητήρα ή ποδιού πχ V150DFI, Bravo X, MAG350MPI
γ) Συμπληρωματικές πληροφορίες πχ τα riser είναι 76 χιλιοστά, το πόδι είναι bigfoot
δ) Casting number, τα ανάγλυφα νούμερα που βρίσκονται στο μπλοκ και στις κεφαλές


Volvo Penta, OMC

α) Κωδικός μοντέλου πχ 5.7GI-B
β) Χρονολογία
γ) Serial number πχ 4012076335
δ) Part Number πχ 3869136
ε) Casting number, τα ανάγλυφα νούμερα που βρίσκονται στο μπλοκ και στις κεφαλές, αν πρόκειται για μπλοκ Ford ή GM


YAMAHA – SELVA

α) Serial number, πχ 6E5 L 398501, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα 115 V4 τύπου 6Ν6 του 1995 με μακρύ πόδι
β) Χρονολογία και κωδικός μοντέλου πχ 115CETO του 1995


SUZUKI

α) Τύπος κινητήρα, DF ή DT
β) Ιπποδύναμη
γ) serial number πχ 0801-012345


TOHATSU

α) Model type πχ M25D
β) Χρονολογία συμβουλευόμαστε με επιφύλαξη την άδεια του σκάφους
γ) Κάποια ειδική έκδοση πχ εγχώριας Γιαπωνέζικης αγοράς
Σχετικά με την περίπτωση ειδικής έκδοσης, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποιο λάθος ανταλλακτικό ή να δυσκολευτήκατε να βρείτε ακόμη ανταλλακτικά, οπότε, καθώς έχετε ήδη διερευνήσει το θέμα, γνωρίζεται ακριβώς τον τύπο της μηχανής σας.

Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε, κάθε εταιρία έχει κάποια κωδικοποίηση στους κωδικούς μοντέλου που χρησιμοποιεί, οι οποίοι, αποκωδικοποιημένοι, αποκαλύπτουν περεταίρω πληροφορίες για τον κινητήρα. Για παράδειγμα, Selva F30AET είναι τετράχρονη 30 ίππων με ηλεκτρική εκκίνηση και power trim. Η αναλυτική επεξήγηση τέτοιων λεπτομερειών ξεφεύγει από τους σκοπούς του άρθρου αυτού.

Αφήστε μια απάντηση