Η Ιστιοπλοΐα στην Καβάλα

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ...

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο.
Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.

Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.

Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι' αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική ("πατέντα"). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.

Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σχολή Ιστιοπλοΐας (Εναρξη μαθημάτων)

Ως εκπαιδευτής της Βρετανικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας R.Y.A., με δίπλωμα παγκόσμια αναγνωρισμένο για σκάφη έως 200 τόνους, ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΟΦΙΤΣΗΣ λειτουργεί σε συνεργασία με τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (ΟΘΑΚ) τμήματα βασικής εκπαίδευσης, προχωρημένων και τμήματα κυβερνητών.

Επίσης στις σχολές αρχαρίων καθως και στις σχολές αγωνιστικής ιστιοπλοΐας διδάσκει ο πιστοποιημένος με RYA Cruise Instructor, Δημήτρης Σοφίτσης

Την σχολή του ομίλου μας τιμούν ο Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού απόφοιτος της σχολής της Ύδρας καπετάν Μιχάλης Παυλίδης διδάσκοντας ναυτιλία και ο Στάθης Συμεωνίδης κτηνίατρος και εκπαιδευτής BLS/AED του European Resuscitation Council

Καθώς και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου διδάσκοντας ναυτικό δίκαιο. Τμήματα βασικής εκπαίδευσης Τα τμήματα αυτά απευθύνονται σε άτομα που για πρώτη φορά ασχολούνται με το άθλημα και θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση ναυτοσύνης και ιστιοπλοΐας. Κατά τη διάρκεια των 21 ωρών θεωρίας στη στεριά και των 55 ωρών πρακτικής με το σκάφος διδάσκονται :

Πλεύσεις και ρυθμίσεις πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, αγκυροβολία, γήινος μαγνητισμός και πυξίδα, από τον Σοφίτση Στάθη
Ναυτιλία, από τον απόφοιτο της σχολής Πλοιάρχων Ύδρας ,Παυλίδη Μιχάλη
Μηχανολογία, πετρελαιοκινητήρων από το μηχανικό, Ανθιμο Ανδρεάδη
Σωστικά μέσα, από τον επιθεωρητή σωστικών, Σπανδωνίδη Βαγγέλη
Πρώτες βοήθειες, από τον κτηνίατρο και πιστοποημένο εκπαιδευτή του European Resuscitation Council, Στάθη Συμεωνίδη
Ναυτικό δίκαιο από εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος

Στο τέλος της εκπαίδευσης διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος, με το οποίο αποκτάτε το τυπικό δικαίωμα να κυβερνήσετε ιστιοφόρο σκάφος μήκους έως 20 μέτρα. Στη σχολή περιλαμβάνεται και διήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, με διαμονή στο σκάφος, για απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας στην ανοικτή θάλασσα. Ο εκπαιδευτής του ομίλου μας μπορεί επίσης να σας ενημερώσει για τη δυνατότητα να αποκτήσετε τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα διπλώματα ιστιοπλοΐας της Αγγλικής Ομοσπονδίας Royal Yachting Association RYA, αλλά και να πιστοποιηθείτε ως χειριστές ασυρμάτου VHF με το σύστημα GMDSS, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα.

Ταχύρυθμα Τμήματα βασικής εκπαίδευσης
Το καλοκαίρι γίνονται εντατικά τμήματα 7 ημερών με ταυτόχρονο ταξίδι-κρουαζιέρα στις Β. Σποράδες ή στο Β Αιγαίο. Για τον προγραμματισμό ενός τέτοιου τμήματος χρειάζεται συνεννόηση με τον εκπαιδευτή, ώστε να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

Τμήμα συμμετοχής σε αγώνες
Tο τμήμα αυτό, διοργανώνεται από την aegeas yachting, ανεξάρτητα από τον ΟΘΑΚ και είναι μοναδικό στην περιοχή μας από το 2007. Σκοπό έχει να διδάξει στους εκπαιδευόμενους τα μυστικά της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και έχει βγάλει μέχρι σήμερα πολλές δεκάδες άξιων αθλητών, που πρωταγωνιστούν στους αγώνες στο Β. Αιγαίο αλλά και σε όλη την Ελλάδα . Κάθε Μάρτιο ξεκινά το νέο – ετήσιο –σταθερό τμήμα που μετά από πολλές προπονήσεις μετέχει σε όλους τους αγώνες Ανοικτής Θάλασσας στην περιοχή μας.

Με καμάρι ο εκπαιδευτής Στάθης Σοφίτσης δηλώνει πως με αυτούς τους μαθητές: -νίκησε 2 φορές στην Aegean regatta (το 2010 και το 2013), το μεγαλύτερο αγώνα ιστιοπλοίας στην Ελλάδα, μεταξύ 50 σκαφών της ίδιας κλάσης -κάθε χρόνο είναι μέσα στην τριάδα της πανελλήνιας κατάταξης ranking list της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για την περιοχή του Β. Αιγαίου, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις στην Αθήνα. -πρωταγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα μεταξύ 15 σκαφών, που αγωνίζονται με σταθερά πληρώματα πολλά χρόνια τώρα.

Το Kavala blue city-ILIANA με χορηγία του Δήμου Καβάλας και μαθητές της σχολής κατέκτησε 3 συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα Β. Αιγαίου και το 2010 αναδείχθηκε νικητής της Aegean regatta στα ORC club H μεγάλη ζήτηση για αυτό το τμήμα και οι συνεχόμενες επιτυχίες αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για την πολύ συστηματική δουλειά της σχολής μας. Τμήμα Προχωρημένων – Κυβερνητών Μετά από συνεννόηση με τον εκπαιδευτή δημιουργείται τμήμα προχωρημένων για τα άτομα αυτά που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες ικανές, ώστε: -να έχουν την αυτοπεποίθηση να αρμενίσουν με ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες -να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην δεξιοτεχνία χειρισμών του σκάφους με μηχανή ή με πανιά -να συντηρήσουν, επισκευάσουν και γενικά να βρουν λύση σε κάθε τεχνικό πρόβλημα, που σίγουρα κάποτε θα αντιμετωπίσει κάθε yachtsman -να ασχοληθούν με αξιώσεις με το επαγγελματικό yachting ως skippers σε ναυλωμένα σκάφη της συνεργαζόμενης εταιρίας ναυλώσεων aegeas yachting, που από το 1988 είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη εταιρία bareboat chartering στη Β. Ελλάδα. Εκπαιδευτής – Σκάφος Εκπαίδευσης Στη σχολή διδάσκει ο Στάθης Σοφίτσης, Ωκεανοπόρος, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ωκεανοπόρων και κάτοχος yachtmaster, διπλώματος εκπαιδευτή ιστιοπλοΐας για σκάφη έως 200 τόνους, από την Αγγλική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία R.Y.A. (Royal Yachting Association). Το βασικό σκάφος της σχολής είναι το ΥΨΙΠΥΛΗ, τύπου ELAN 40SD racer cruiser, με ειδικό εξοπλισμό συμβατό με τις αυστηρότατες απαιτήσεις της RYA που υπερκαλύπτουν τα standards του Ελληνικού Νηογνώμονα.Επίσης, πολλές φορές χρησιμοποιούνται και άλλα σκάφη από 11 έως 15 μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε τμήμα από τον εκπαιδευτή της σχολής Σοφίτση Στάθη εδώ

Αφήστε μια απάντηση