Η βαλβολίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική απόδοση του κινητήρα στο σκάφος σας. Κι αυτό διότι η λίπανση είναι ο βασικός παράγοντας για τον έλεγχο της ακραίας πίεσης που ασκείται στο  κιβώτιο ταχυτήτων ενός κινητήρα. Η βαλβολίνη του κιβωτίου ταχυτήτων δημιουργεί μια μεμβράνη γύρω από τα εσωτερικά μέρη , προστατεύοντας από τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του κιβωτίου.

Αλλαγή βαλβολίνης λοιπόν, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Αφαιρέστε την προπέλα, ελέγξτε για τυχόν πετονιές ή χαλασμένες τσιμούχες, καθαρίστε τον άξονα και, βάζοντας γράσσο, τοποθετήστε ξανά την προπέλα.
  2. Τοποθετήστε ένα δοχείο αποστράγγισης κάτω από τον κινητήρα και αφαιρέστε πρώτα την πάνω βίδα και μετά την κάτω βίδα πλήρωσης – αποστράγγισης. Τοποθετήστε τον κινητήρα σε κατακόρυφη θέση και αδειάστε τη βαλβολίνη από το κιβώτιο ταχυτήτων.
  3. Ελέγξτε τη βαλβολίνη για παρουσία νερού και μεταλλικών σωματιδίων. Εάν υπάρχει νερό, η βαλβολίνη θα έχει μια γαλακτώδη εμφάνιση. Μια μικρή ποσότητα μεταλλικών σωματιδίων υποδηλώνει κανονική φθορά του γραναζιού. Τα μεταλλικά σωματίδια συλλέγονται συνήθως στη βίδα αποστράγγισης, αν κι εφόσον είναι βίδα με ενσωματωμένο μαγνήτη.
  4. Γεμίστε το κιβώτιο ταχυτήτων με τη βαλβολίνη, που προτείνεται από τον κατασκευαστή, συμπληρώνοντας αργά από κάτω προς τα πάνω μέχρι να αποστραγγιστεί το λιπαντικό από την βίδα εξαερισμού (πάνω βίδα). Αφήστε το λιπαντικό να υπερχειλίσει, για να βγει ο αέρας από το πόδι. Μόλις βγουν όλες οι φυσαλίδες αέρα από το κιβώτιο ταχυτήτων, βιδώστε τη βίδα εξαερισμού, αλλάζοντας πάντα και τη φλάντζα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την αντλία βαλβολίνης από τη βίδα αποστράγγισης και βιδώστε την βίδα, αφού πρώτα έχετε αλλάξει την φλάντζα . Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι με επίπεδη μεγάλη κεφαλή  για να βιδώσετε τις βίδες.

Είσαστε έτοιμοι!

Η τακτική συντήρηση είναι επιτακτική, για να κερδίσετε χρήματα και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο! Ακολουθήστε το πρόγραμμα συντήρησης από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κινητήρα αλλά και να διασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοσή του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *